Andy Warhol og Edie, 1972. Foto: Scanpix

Edith Minturn «Edie» Sedgwick (f. 1943) var en amerikansk arving fra den velstående Sedgwick-familien. Hun ble raskt en sentral skikkelse i miljøet rundt Andy Warhol og The Factory i New York, Warhols atelier og sosiale møteplass gjennom seksti- og syttitallet. Warhol ble umiddelbart fascinert av den vakre og rike Edie da de ble introdusert i 1965. Hun fikk umiddelbart være med i hans filmer Horse og Vinyl. Like etterpå dro de til Paris sammen, og da de kom tilbake, annonserte Andy høylytt at Edie var den nye dronningen av The Factory. Han fikk roller skrevet spesielt for henne, og hun var midtpunkt i intet mindre enn 18 av Warhols filmer. Filmen Beauty No. 2 gjorde henne til stjerne i filmens undergrunnsmiljø. Andy & Edie ble en ettertraktet duo som frekventerte New Yorks kunstutstillinger og ville fester. Arm i arm var de festens midtpunkt. Og selv om det aldri var noe romantisk mellom de to, var de det mest glamorøse paret i byen. Snart så hun ut som ham med kort hår sprayet i sølvfarge. Edie ble, med sine leopardtights, minikjoler og enorme øreringer, et stil-ikon og ble fort stemplet som en «it girl» i pressen.

Som skuespiller ble Edie ofte sammenlignet med Marilyn Monroe; de hadde begge en enorm sårbarhet og sensualitet på lerretet. Edies sårbarhet var hennes styrke og hennes svakhet. Siden ungdomsårene hadde hun strevet med spiseforstyrrelser og brukte tidvis store mengder dop. Tiden med Andy og livet som superstjerne i undergrunnsverdenen forsterket alt dette. Dop, sex-orgier (ofte på film) og berømmelse gjorde at Edie sank stadig dypere ned i fortvilelsen. Da hun flyttet til New York i 1964, hadde hun mottatt den ikke ubetydelige summen av 80 000 dollar i arv. Et år senere var kontoen tom. Mesteparten hadde blitt brukt til å spandere glamorøse middager på Andy og hans venner. Allerede i 1966 begynte forholdet deres å kjølne. Edie ville etablere seg som en «ordentlig» skuespiller og flyttet inn på Chelsa Hotel, der hun blant annet hadde et omdiskutert forhold til Bob Dylan. Edies skjøre natur, hennes dopmisbruk og trøblete kjærlighetsliv førte henne alle andre steder enn til en skuespillerkarriere. I 1971, bare 28 år gammel, døde hun i søvne, kvalt av en overdose piller og alkohol.

Selv om Edie bare var en del av miljøet på The Factory i ett år, er hun blitt stående som en av Warhols store, ja nettopp, superstjerner.