Foto: Johan Lewis Marshall

Rijksmuseum. Foto: Johan Lewis Marshall

Er du som jeg litt over gjennomsnittet interessert i kunst og kultur, romantisk anlagt og glad i å sykle, vil Amsterdam treffe deg midt i hjertet! Amsterdam er en sjeldent vakker by med mye poesi og en uvurderlig skattkiste for kunstelskere.

Nattevakten
01 Rijksmuseum

Et perlekjede av et museum 

Nederlands nasjonalmuseum er et mange-radet perlekjede av et museum. Her får du levende historie servert over flere etasjer, fra 1100-tallet i underetasjen til 1900-tallet på loftet. Hot tips er å ikke bruke like lang tid på alt, våg å rushe igjennom det du egentlig ikke synes er så interessant. Spis lunsj, kom tilbake og se klassikerne en gang til. Høydepunktet på runden er uten tvil 1600-tallskunstnerne. De gamle mestrene er fremdeles best; Rembrandt, Vermeer, Steen, Hals, de vakreste stilleben av Willem Claesz Heda … Museet har flotte plansjer av alle hovedverkene med nyttig info og morsomme kuriosa du kan lese underveis. Til glede for sjel og sinn kan også nevnes den vakre samlingen av fajanse og meissen-porselen, dukkehusene fra slutten av 1600- og 1700-tallet, Mondrian i toppetasjen og ikke å forglemme: museets bibliotek. Biblioteket er forbeholdt forskere, men den besøkende kan tre andektig inn i øvre mesanin, trekke inn duften av den mektige boksamlingen og nyte det vakre interiøret med gotiske vinduer, buegavler og en helt vidunderlig vindeltrapp som slynger seg ned gjennom etasjene.

Når du kommer ut i dagslyset, må du passe på å sykle langsomt gjennom Rijksmuseums buegang (altså gjennom museets midtparti). Akustikken er fantastisk, og er du heldig, får du kanskje med deg en liten cellokonsert av Bach eller Mozarts rekviem traktert på trekkspill.

www.rijksmuseum.nl/en

02 Van Gogh Museum

Livet og kunsten 

Museet, som er tegnet av De Stijl-arkitekten Gerrit Rietveld, er en fryd for øyet og en helt fantastisk ramme for den desidert største samlingen av van Goghs arbeider på denne jord. Det er bare å nyte fra du setter den første foten innenfor. Utstillingen er fantastisk kuratert og viser «livet og kunsten» på en særs fin måte. Her finner man utvalgte arbeider av kunstnere som har inspirert van Gogh (med motiver fra det enkle bondeliv), en kronologisk utvikling av van Goghs verk og sjelsliv og en samling av hans samtidige kunstnervenner. Samlingen er et resultat av gaver og byttehandel med malervenner fra perioden i Paris og teller kunstnere som Monet, Fantin-Latour, Camille Pissarro, Degas, Paul Gauguin og Georges Seurat. Sammenstillingen av arbeidene gir den besøkende en rik oppdagelsesreise og et fantastisk innblikk i kunstnerens liv. Sitater fra brevveksling mellom Vincent van Gogh og broren Theo samt øvrig familie og kunstnervenner sammen med gjenstander fra kunstnerens liv går som en rød tråd gjennom utstillingen. Spesielt betagende er van Goghs samling av fuglereder. En tekst i utstillingen forteller at van Gogh samlet dusinvis av dem (han tok bare reir hvor fuglen var fløyet) og hyret bondegutter til å hjelpe til med å samle for en slant penger. Han mente at fuglene burde betraktes som kunstnere og at reirene var vakre motiver for stilleben. Et annet fint grep er «utstilling i utstillingen»: When I give, I give myself. Her har 23 samtidskunstnere mottatt et sitat fra den omfattende brevsamlingen og sendt et fritt tolket verk tilbake. Som Annis Kapoors replikk til brev datert 28. oktober 1885: Colour express something in itself. Verket, en plastisk form med ren fargeflate står ut fra veggen og gir sammen med de 22 andre verkene en fin spenning til utstillingen.

Museumsbutikken er et kapittel for seg, en nærstudie i kommersiell galskap, det finnes tydeligvis ikke den ting det ikke går an å trykke et van Gogh-motiv på. En sjarmerende avslutning på en fantastisk kunstopplevelse er museets vert som står ved utgangen og takker hver og en for besøket og ønsker velkommen igjen!

www.vangoghmuseum.nl/

03 Anne Frank Hus

Rørende vakkert 

Vel verdt 3 timer i kø (du kan bestille online, men da må du være ute i god tid).

Anne Franks hus er et rørende vakkert lite museum hvor den besøkende blir «tatt i hånden» og ledet inn på en andektig rundtur. Det er et nakent og sterkt møte med den unge dagbokforfatteren og hennes nærmeste i skjul under 2. verdenskrig. Bokhyllen er rekonstruert, ellers står rommene som de fremsto etter at nazistene hadde ryddet ut av leiligheten. Vondvakkert vitner blyantmerkene, sirlig anmerket med navn og dato på tapetet, om livet som ble levd på innsiden av huset. Det er satt opp glassplater på berøringsflater, og et speil gir den besøkende et glimt opp på loftet hvor Anne Frank kunne se dagslyset uten å bli oppdaget utenfra. Solstreifet gjennom takvinduet og synet av den vesle dagboken sitter i lenge etter at man har gått ut til det pulserende livet utenfor.

www.annefrank.org

Foto: Johan Lewis Marshall
04 Stedelijk Museum

En musserende opplevelse 

Stedelijk Museum er en fest av et museum med en helt enestående samling moderne kunst, samtidskunst og design fra 1870 til i dag. Det historiske Stedelijk fra 1895 har etter en omfattende renovering fått et fantastisk tilbygg i 2012, en futuristisk fløy, på folkemunnen kalt badekaret, tegnet av den innovative arkitekten Mels Crouwel. Et kunstverk av en rulletrapp forbinder det deilige klassiske museumsbygget med nyskapende arkitektur og romtenking. Stedelijk byr på separatutstillinger med verdensnavn på tapetet, egen sal for filmvisning og overraskende performance du som besøkende frydefullt bokstavelig talt snubler over på din vei. Den permanente utstillingen har hovedvekt på avgjørende bevegelser i kunst- og designverdenen som Bauhaus, Amsterdamskolen, de Stijl, Cobra-bevegelsen (CoBrA), abstrakt ekspresjonisme, pop art, fargefeltsmaleri, Zero-bevegelsen, minimalismen og konseptuell kunst. Disse kunstnerne fra samlingen er verdt å nevne: Appel, Cézanne, Chagall, Dumas, de Kooning, Koons, Malevich, Matisse, Mondrian, Picasso, Pollock, Rietveld, og Warhol. Museet har også en hyggelig restaurant, perfekt for en kunstpause mellom slagene, for Stedelijk er så gøy at du bare vil være der hele dagen!

www.stedelijk.nl/

05 Jordaan

Hverdagspoesi 

Amsterdams svar på Grünerløkka! En sjarmerende bydel med poesi og egenart, med litt smalere gater, kanaler, flotte broer, særegne husgavler og et mylder av cafeer og restauranter ved kanalkanten. Her finner du hyggelige butikker av alle slag, små gallerier og et yrende liv. Gå deg bort på kryss og tvers. Fortap deg i frodige, skyggefulle trær, kreativ sykkelparkering, blomstervell i kasser over kanalbroene … De mest pittoreske Instagram-postkortene tar du her. Visste du forresten at Kanalringen fra 1600 -tallet ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2010? Finn din favoritt blant 75 kanaler!

 

06 Shopping

Gjør et kupp

Ta turen innom Second hand-butikken Zipperstore i Huidenstraat 7. Her finner du skatter fra flere tiår, lekkert eksponert og med store muligheter for kupp!

American Book Center i Spui 12. Bokhandelen ABC hoder til i en 300 år gammel bygning på tre etasjer, et levende tre strekker seg gjennom etasjene. Her finner du det beste utvalg av bøker og magasiner. Falt pladask for teksten på vinduet: What I say is, a town isn’t a town without a bookstore. It may call itself a town, but unless it’s got a bookstore it knows it’s not fooling a soul. Neil Gaiman, American Gods.

07 Kuriosa

Anbefales

Kattebåten, eller Potezenboot som den heter på nederlandsk, er noe så unikt som en kanalbåt med et bankende hjerte for byens hjemløse katter. Husbåten er åpen for alle katte-elskere mellom kl. 13 og 15 hver dag. Du finner den i bydelen Singel.

Lirekassebåten eller muziekboot. Har du lykken med deg, kommer du aldri til å glemme møtet med den eksentriske kunstneren Reinier Sijpkens. Mannen kjører rundt i en bitteliten håndmalt båt, som ser ut som den kan kantre når som helst, spiller trompet og svinger på lirekassehjulet til stor fornøyelse for alle som er i nærheten. Og med Louis Armstrong på repertoaret blir det virkelig «What a wonderfull world» i Amsterdam.

www.muziekboot.nl

08 En smak av Amsterdam

Fryd og nyt 

Med belgisk vaffel til frokost får du en glad start på dagen. Tykk og deilig som den er, med friske bær; jordbær, bjørnebær og blåbær med et dryss av melisstøv …

Pommes frites med mors majones er et must. Passer når som helst du er litt småsulten. Serveres i rødrutede papirkremmerhus. Nytes rykende varm med bena dinglende over kanalkanten.

Bitterballen, frityrstekte kjøttboller med sprø skorpe og krydret, mykt fyll, smaker best i sen ettermiddagssol som en snack/tapas til det lokale ølet.

Og middag? Hvorfor ikke prøve en av byens indonesiske restauranter? Anbefaler gjerne Kantjil.

 

09 Hortus Botanicus

Botanisk hage 

Hortus Botanicus, etablert i 1635, er en gråtihjertetvakker botanisk hage med vannliljedam, romantiske stier og praktfulle drivhus for så vel tropiske miljøer som sommerfuglsamlinger. Den beskjedne hagen på 1,2 hektar inneholder over 6 000 forskjellige planter og trær og er trolig en av verdens eldste.

Gå ikke derfra før du har fått et sommerfuglkyss og spist en deilig lunsj i det fri.

www.Hortus-botanicus.nl

10 FOAM Fotomuseum

Det er foto som gjelder

FOAM eller Fotografimuseum Amsterdam (FOAM) markedsfører seg med slagordet «All about photography», og det sier i grunnen alt. Museet har flere utstillinger gående parallelt til enhver tid og viser ulike sjangre som dokumentar-, kunst- og fashion-fotografi. FOAM, mer et galleri enn et museum, strekker seg over flere plan med vidt forskjellige romløsninger, fra type «black box» og filmvisning til store værelser med stukk og kamin til smale loftsrom. FOAM gir også ut et eget fotokunstmagasin.

www.foam.org

11 Lei sykkel!

Ut på tur 

Meng deg med lokalbefolkningen og sykle i vei! Amsterdam er fantastisk tilrettelagt for sykling med praktfulle sykkelstier (les veier), egne lyskryss som teller ned til grønt og herlige sykler til leie. Rett i ryggen og uten hjelm er det bare å fryde seg på tur. Amsterdam regnes gjerne som en av verdens 15 tryggeste byer. Her finner du vennlige, nydelige mennesker, og som nordboer er det lett å blende inn og føle seg velkommen. Men hva du enn gjør, ikke forvill deg inn på sykkelstien til fots …