Foto: Scanpix

Peggy Guggenheim i 1974. Foto: Scanpix

Peggy Guggenheim var aktiv kunstkjøper i kun åtte år, men verkene hun valgte og eksponeringen av dem var med på å definere den moderne kunstscenen i USA og Europa på midten av 1900-tallet.

Guggenheim ble født inn i velstand i New York i 1898, og interessen for kunst blomstret for alvor da hun tidlig i 20-årene dro til Paris. Her traff hun Marcel Duchamp, som introduserte henne for en rekke kunstnere og stilarter. I 1938 åpnet hun det moderne kunstgalleriet Guggenheim Jeune i London med en utstilling av Jean Cocteaus tegninger, etterfulgt av Wassily Kandinskys første separatutstilling i England.

Guggenheim ble etter hvert lei av galleriets temporære format. Inspirert av sin kunstsamlende onkel Solomon R. Guggenheim, grunnleggeren av museet i New York med samme navn, la hun planer for et moderne museum. Ved utbruddet av andre verdenskrig begynte hun å kjøpe abstrakte og surrealistiske verk, og opparbeidet seg en solid samling av blant andre Picasso, Miró og Dalí. Samlingen fortsatte å vokse da krigen brakte henne tilbake til New York i 1941, hvor hun året etter åpnet museet og galleriet Art of This Century.

På utstillingen av samlingen hennes under Veneziabiennalen i 1948 ble Jackson Pollock og Mark Rothko vist i Europa for første gang. Guggenheim la sin elsk på den italienske byen, som ble hennes hjem til hun døde i 1979. Store deler av samlingen hennes kan i dag oppleves i Peggy Guggenheim Collection i Venezia.