Nora Gulbrandsens porselensobjekter for Porsgrund Porselen oser av stilsikkerhet og eleganse. Skissene hennes er som kunstverk i seg selv.

I 1928 ble det avholdt en stor mønstring for brukskunst under Landsutstillingen i Bergen. Porsgrund Porselænsfabrik viste porselensgjenstander med stramme linjer og moderne dekor formgitt av Nora Gulbrandsen (1894–1974), nyansatt kunstnerisk leder ved porselensfabrikken. Hun var ennå ikke ferdig ved Statens håndverks- og kunstindustriskole da hun ble introdusert for Porsgrund av Jacob Prytz, da overlærer ved skolen, og Thor Kielland, fersk direktør ved Kunstindustrimuseet. Som sentrale figurer i Foreningen Brukskunst var Prytz og Kielland opptatt av å komme frem til en ny norsk brukskunst, løsrevet fra klassisismen og stilkopieringen som lenge hadde rådet.

Nora Gulbrandsen ble en viktig brikke i denne overgangen. Hun stod for en modernisering av både form og dekor hos Porsgrund, og i løpet av få år endret hun hele porselensfabrikkens sortiment. Dimensjonene på objektene ble mindre, delene i servisene ble færre og kunne ofte stables i hverandre. Hun ville bort fra den massive borddekkingen som både var upraktisk og passet dårlig stilmessig inn i små byleiligheter, og ønsket å skape et lekent og mer personlig uttrykk på folks bord. Det gjorde hun stor suksess med, og salgstallene steg markant hos Porsgrund under hennes kunstneriske ledelse.

Karakteristisk for hennes arbeider er sterke, klare farger og en særpreget dekor som spiller på spennet mellom rom og flate. Hun brukte ofte gjentakende felter med fargegradering fra lyst til mørkt, og striper og brede horisontale fargebånd som underbygget gjenstandens tredimensjonale form. Enkelte av hennes frittstående motiver er av nærmest kubistisk karakter.

Nora Gulbrandsen regnes som en av de mest sentrale figurene innen art deco i Norge. Hun var kunstnerisk leder ved Porsgrund frem til 1946, og var den første kvinnelige sjefdesigneren ved en håndverksbedrift i Norge.

Verdt å merke seg er Gulbrandsens forseggjorte skisser og arbeidstegninger som nå vises i Kunsthall Grenland i Porsgrunn, og som om mulig er enda mer særpregede enn de ferdige porselensobjektene. Fordi gjenstandenes form gjerne vises som et flatt tverrsnitt, kommer den rene formen og dekoren ekstra godt til sin rett. Fargespillet og den sirlige utførelsen gjør skissene egnet som selvstendige kunstneriske uttrykk, og det er også dette utstillingen i Porsgrunn ønsker å gi rom for. Utstillingen Nora G står i Kunsthall Grenland til og med 6. september.