Louvre

Foto: Scanpix

Hvordan besøker du Louvre – et av verdens største museer – hvis du bare har tre timer til rådighet? Du har en angrepsplan!

Overlevelsesguide

– Åpent alle dager, unntatt tirsdag. Kveldsåpent onsdag og fredag.

– Sett av minimum tre timer til besøket.

– Det er minst mennesker de siste timene før stengetid.

– Vær uthvilt (vin/øl etterpå, ikke før).

– Vit hva du skal se.

– Ha en plan.

– Planlegg et kaféstopp etter maks to timer hvis du skal være der en hel dag.

– Gode sko (selvsagt).

Med barn

Gjør det til en lek. Gå i museumsbutikken først og kjøp postkort av verkene du vil se. Små barn kan klare cirka 10 bilder, neppe mer. Lek «finn bildene og vinn!». Når alle bildene er funnet, blir det is eller annet godt. Dette fungerer overraskende bra.

Louvre har nesten 35 000 gjenstander fordelt på mer enn 60 000 kvadratmeter, og hvert år finner rundt 10 millioner besøkende veien dit. Du er med andre ord ikke alene om godsakene, så her gjelder det å være smart. Vi forteller deg alt du trenger å vite, slik at du unngår å svime av allerede i planleggingsfasen.

Bakgrunn
Louvre-palasset og samlingene der tilhørte de franske kongene inntil den siste kongen mistet hodet under den franske revolusjonen (1789–1799). Museet er et barn av revolusjonen, og det åpnet dørene for folket i 1793. Louvre, som ligger ved elven Seinen, var kongelig residens fra 1100-tallet da det ble bygget et fort på eiendommen. Kongene bygde og palasset vokste inntil Solkongen, Ludvik XIV, ville bygge enda mer og flyttet til Versailles i 1682. Louvres samlinger har est med årene, og flere bygninger har blitt tatt i bruk underveis. Glasspyramiden i forgården, tegnet av arkitekt I.M. Pei, ble innviet i 1989.

Hva museet har og ikke har
Museet rommer det meste – maleri, skulptur, og kunsthåndverk – og det er særlig sterkt på fransk maleri og skulptur. Det har fantastiske verker fra italiensk høyrenessanse (mange gode Leonardoer, ikke bare Mona Lisa), samt mye fra oldtiden (gresk, egyptisk og assyrisk).

Det er få verker fra etter 1850, og nesten ingen impresjonistiske eller modernistiske verker.

Orienter deg
Louvres geografi er forvirrende. Det er tre hovedbygninger, og navnene deres (Denon, Richelieu og Sully) gir ingen pekepinn om innhold. Bygningene er knyttet sammen, og du legger ikke nødvendigvis merke til om du går fra den ene til den andre. Galleriene går over flere etasjer.

Bestem deg
Vil du se et utvalg av de mest kjente verkene eller bare konsentrere deg om en liten del av samlingen? Hvis det er første besøk og du har kun kort tid, kan du fokusere på høydepunkter fra samlingen. Ta en omvisning som varer 1,5 time (de går to ganger daglig) der du får med deg mange av de viktigste verkene, eller forbered et eget opplegg. Bruk litt tid på Louvres hjemmeside, studer kartet over samlingene og finn ut hva du vil se. Noen tips til verk som er verdt turen, finner du i listen nedenfor.

Inngang
Unngå inngangen ved glasspyramiden. Der er det mest kø. Bruk heller Galerie du Carrousel- eller Porte des Lions-inngangene. Bestill gjerne billett på forhånd, så går du foran køen ved glasspyramiden.

Mona Lisa

Trangt foran Mona Lisa …

Hit-listen

01 Det mest kjente verket er, uten tvil, Leonardos Mona Lisa. Det er klamt om plassen rundt denne damen. Hun er liten og bak glass, men verdt å se selv om du har sett henne tusen ganger før.

02 Antikken, hellenisme; Nike av Samothrake, ca. 190 f. Kr.

03 Antikken, hellenisme: Venus av Milo, ca. 100 f. Kr.

04 Italiensk renessanse: Leonardo da Vinci, Den hellige Anna, Jomfru Maria og Jesusbarnet, 1503–1519.

05 Italiensk renessanse: Leonardo da Vinci, Madonna i grotten, 1483–1486.

06 Italiensk renessanse: Michelangelo, Opprørsk Slave og Døende Slave, ca. 1513–16.

07 Nederlandsk barokk: Rembrandt, Batseba i badet, 1654.

08 Nederlandsk barokk: Vermeer, Blondemakeren, 1669–70.

09 Fransk barokk: Georges de la Tour, Kortjukseren, 1636–38.

10 Flamsk barokk: Rubens, Maria de’ Medici-syklusen (24 overdådig store bilder), 1622–24.

11 Fransk klassisisme: Poussin, Et in arcadia ego, 1640.

12 Fransk rokokko: François Boucher, Diana forlater badet, 1742.

13 Fransk romantikk: Ingres, Odalisque, 1814.

14 Fransk romantikk: Eugène Delacroix, Friheten leder folket, 1831.

Bathsheba at Her Bath, Rembrandt.

Johannes Vermeer

Johannes Vermeer – The Lacemaker.