Louisiana

Louisiana

Roger Fenton: The Valley of the Shadow of Death (1856)
01 Det Nationale Fotomuseum, Den Sorte Diamant

Mørkerommet

Det Nationale Fotomuseum er en (for mange) hemmelig, uslipt diamant i kjelleren på Den Sorte Diamant – det moderne tilbygget til Det Kongelige Bibliotek. Museet dekker hele fotoets historie fra 1839 og frem til i dag, og har en lagersamling på flere enn 500 000 fotografier i alle genrer. Blant høydepunktene er Henri Cartier-Bresson, Richard Avedon, Martin Parr, Nan Goldin og Tracey Moffatt. Utstillingene dekker både danske og internasjonale fotografer. Sally Mann ble for eksempel utstilt i 2008. Neste stjerne på programmet er Joakim Eskildsen.

www.kb.dk/da/dia/udstillinger/fotomuseum/om_fotomuseet.html

02 Ordrupgaard – og Finn Juhls hjem

Hjemme – også hos Finn Juhl

Hvis du har lyst til å besøke et ekte kunsthjem, skal du ta S-toget nord for København og oppleve Ordrupgaard. Her, vakkert gjemt blant gamle danske løvtrær, ligger det som en gang var Wilhelm og Henny Hansens private hjem. Denne sommeren vil utstillingen Passion for impressionisme. Wilhelm Hansens Ordrupgaard fortelle hele historien om kunsten, hjemmet og parken, som ble et offentlig museum i 1953. Senere kommer en utstilling om Matisse og eskimoene. En stor bonus er den danske møbelarkitekten og arkitekten Finn Juhls hus, som tilhører Ordrupgaard. Snakk om to fluer i ett smekk.

www.ordrupgaard.dk

03 Den Hirschsprungske Samling

Den gode, gamle gullalderen

En annen kunstperle er den Hirschsprungske Samling. Her finner du Skagen-malerne (Krøyer, Ancher), høydepunkter fra den danske «guldalder» (1800–1850) og symbolismen. Det vakre, lille museet er særlig intimt med møbler og ting fra kunstnernes liv. Samlingen ligger et stenkast fra Statens Museum for Kunst, og sammen med fire andre institusjoner utgjør de «Parkmuseerne». Davids Samling, ikke minst avdelingen med islamske kunstgjenstander, er et annet høydepunkt. Man kan kjøpe én billett til alle disse museene, og frem til oktober kan man være med på parkvandringer.

www.hirschsprung.dk

04 Container By

Levende kunst

For deg som er lei av lufttette galleri og som er interessert i filosofien om å yte – og ikke bare nyte – kunst, finnes verkstedfellesskapet Container By. Københavns kommune har stilt en ubrukt veistrekning på 8 x 170 meter langs S-toglinja på Nørrebro til rådighet for en gruppe kunstnere som bokstavelig talt vil ut i det offentlige rom. Kravet er at de involverer lokalmiljøet. Her kan du besøke 10 kunstnere som arbeider i mobile containere som lett kan flyttes rundt i byen, en kolonihage med grønnsaker og egg, og verksteder og workshops med et tverrfaglig fokus. Her er det «work in progress,» fellesskap og skaper- og kunstnerånd i aller høyeste grad.

www.cargocollective.com/containerby og www.detours.biz

05 Sydhavn Station

Kunst på stasjonen

En gang ble det solgt DSB-billetter her; nå er det et uavhengig utstillingssted drevet av 10 kunstnere. Når du går av S-toget på Sydhavn Station (rett etter Vesterbro) og går ned trappen, trer du allerede inn i kunsten. Langs stedets yttervegg henger det 15 plakater i gamle DSB-format. Forhallen og fortauet utenfor blir også brukt til kunstverk og vernissager. Både plakatutstillingene og verkene inne i galleriet går på skift mellom kunstnerne, som også arbeider her. På demokratisk vis representerer de kunstakademiene i København, Odense og Århus, men ellers er det kun ett samlingsbegrep: det uforutsette. Merk: utstillingsrommet er lukket fra 3. juli til 7. august.

www.sydhavnstation.dk

06 X AND BEYOND

Boost your disaster litteracy

Det er ikke mange galleri på Nørrebro, og det nye prosjektrommet X AND BEYOND er også noe helt spesielt. Det tematiske fokuset er rett og slett disasters. Målet er å undersøke katastrofers betydning for samtiden, reflektert i kunst og populærkultur, og stedet er knyttet opp mot forskningsprosjektet Changing Disasters ved Copenhagen Center for Disaster Research. Her kan du booste din «disaster literacy» (sommerens utstilling handler om overlevelseskultur: Anti-Optimistic Earthquake Scenario), men også få et innblikk i utviklingen av en ny form for interdisiplinær og eksperimenterende kunst basert på forskning – og et tverrsnitt av de estetiske disiplinene. Og mens du er «in the hood»: gå ikke glipp av byens beste falaffel på Blågårds Plads.

www.xandbeyond.dk

07 Designmuseum Danmark

Alle klassikerne

I Bredgade – som i gamle dager het Norgesgade – finner du, i tillegg til auksjonshuset Bruun Rasmussen, et mekka for dansk design som nesten er uungåelig når en besøker dette lille landet som er kjent verden over nettopp på grunn av sin design. Her får du det fulle overblikket over klassikerne, inkludert flere av kunstnernes egne skisser, og derfor er det også et København-must. Gratis søndagsomvisninger.

www.designmuseum.dk

SMK
Louisiana
Arken
08 MUSTS I KØBENHAVN

Gå ikke glipp av disse

Statens Museum for Kunst (SMK)

SMK beskriver seg selv som Danmarks største samling av kunstopplevelser med over 700 års kunst. Nyt synet av den gamle, nyrestaurerte fasaden og deretter lyset i det nye tilbygget. Museet huser europeisk kunst (1300–1800), dansk og nordisk kunst (1750–1900) og nyere dansk og internasjonal kunst (særlig fransk kunst, 1900–1930). Blant høydepunktene er Rembrandt, Hammershøi og Matisse, og dessuten særutstillinger som sommerens Albrecht Dürer. Her er det bokstavelig talt høyt under taket, med barne-atelier, konserter, fredagskunstfest, moteshow og boltreplass. Sjekk også bloggen – og en ny mini-utstilling av norske Peder Balke frem til november.

www.smk.dk

Louisiana

Det er umulig å komme utenom Louisiana Museum of Modern Art når vi snakker om kunst-musts i København. Et besøk her er vel verdt togturen på rundt en halv time. Først er det hagen med skulpturer og utsikt utover Øresund. Og så er det gullet inne i bygningene, hvor de trofaste er Asger Jorn, Per Kirkeby og Alberto Giacometti. På programmet i år står ellers Lucian Freud (3.9.–29.11.) og japanske Yayoi Kusama (17.9.–24.1.). Kikk ellers etter faste live events med kjente profiler og besøk bokhandelen/butikken. Kjøp kombinert togbillett og inngangsbillett på Hovedbanegården.

www.louisiana.dk

Glyptoteket

Takket være Carl Jacobsen (1842–1914) har København fått Carlsberg; men øl-entusiasten var også en ivrig kunstsamler, og dette er Glyptoteket et uttrykk for. Her finner du Nord-Europas største samling av oldtidskunst og Danmarks desidert største samling av både gammel og ny kunst. Avslutt turen i den lekre vinterhage-kaféen med en kake til kaffen fra TV-kokken Mette Blomsterberg.

www.glyptoteket.dk

ARKEN

Utforsk det multikulturelle området sør for København ved å besøke ARKEN Museum for Moderne Kunst. Utenfra ligner det et skip, og innenfor er det skarpe vinkler og annerledes rom. Utstillingene er også forfriskende og debattskapende. I juni åpner for eksempel en utstilling av Bjørn Wiinblad, som mange mener mer står mer for mormor-pynt enn for kunst. Høydepunkter er Damien Hirst, Ai Wei Wei, Clare Woods, Anselm Reyle og Jeppe Hein.

www.arken.dk

Nationalmuseet

Nationalmuseet er Danmarks største kulturhistoriske museum. Her finner du et vell av aktiviteter (også for barn) og kunst, særlig fordi en rekke museum i Københavnområdet hører innunder «mange museer i ett»-konseptet. Høydepunkter her er Frilandsmuseet og Tøjmuseet.

www.natmus.dk