Terje Ekstrøms stol Ekstrem var forut for sin tid.

Den står igjen som et ikon de fleste forbinder med 1980-årene, selv om prototypen faktisk stod klar så tidlig som i 1972. Ekstrøm forsøkte å få den produsert allerede da, men uten å lykkes. Det norske markedet var nok ennå ikke klar for den. Det var først da en amerikansk møbelkjede satte Ekstrøm i kontakt med produsenten Hellegjerde over ti år senere, ballen begynte å rulle.

Stolen hadde en kompleks form som måtte formstøpes, og skumplastbedriften Sandella fikk oppdraget. Etter mye prøving og finjustering ble stolen formstøpt i kaldskum i tre deler, mens Sykkylven Stålindustri stod for stålrørene i skjøtene. Fra 1984 var den i produksjon hos Hellegjerde, men allerede i 1988 ble den flyttet til Stokke Fabrikker. I dag produseres den av Varier, som også produserer Peter Opsviks banebrytende ergonomiske Varier Balans.

På 1980-tallet hadde mange designere fått nok av Scandinavian Design og ønsket å skape noe nytt og friskt. Kreativiteten blomstret. Økonomien var i oppsving, og møbelindustrien satset optimistisk på nye materialer og nye former. Mange av 1980-årenes eksperimentelle møbler ble imidlertid fort passé. Memphisgruppen, postmodernismens kanskje mest toneangivende eksponent, så seg nødt til å avvikle etter få år, og de norske produsentene vendte igjen tilbake til det trygge. Et knippe av periodens eksperimentelle møbler står i ettertid igjen som postmoderne ikoner. Ekstrem er en av disse. Det har ikke bare med stolens oppsiktsvekkende form å gjøre, den er også svært ergonomisk.

Ekstrøm ønsket å skape en stol man kunne strekke på seg og variere sittestilling i. Dette oppnår han gjennom sylinderformen som bukter seg frem og tilbake, opp og ned, som gjør at setet får ulike bredder og dybder og ryggen ulike høyder. Slik kan man sitte rett frem, bak frem, på skrå og sidelengs, selv om stolen er statisk og ikke regulerbar.

Formspråket er uformelt og lekent, med aspekter av modernisme gjennom den buktende sylinderformens grafiske fremtoning. Stolen oppleves som luftig, men er samtidig stabil og robust. Den tåler litt juling. Derfor er den også et yndet klatrestativ blant små som er så heldige å ha tilgang til en.

Ekstrem er en av de mer originale stolene vi har i norsk designhistorie, og inngår i samlinger verden over. Et helt tiår før Memphisgruppens eskapader skapte Ekstrøm et

postmodernistisk ikon som med sine skulpturelle kvaliteter bryter med vante forestillinger om hvordan en stol skal se ut.