Dries von Noten

Les Arts Décoratifs, Musée de la Mode, Dries von Noten – Inspirations, 2014 / Foto: Luc Boegly

Det er en aldri så liten historisk begivenhet når ærverdige Musée Des Arts Dècoratifs i Paris for første gang har viet en hel utstilling til en enkeltstående klesdesigner. Nederlandske Dries Van Noten er den ærefullt utvalgte, og denne sommeren har han åpnet sin inspirasjonsbok for verden. Musée Des Arts Dècoratifs flommer nærmest over av blomster, dresser, kjoler og broderier man sjelden har sett maken til. Med utstillingen Inspirations viser designeren veien inn til sine rikelige kilder, opphavet til hans mangeårige karriere der mønster og miks er hans signatur. Han sjonglerer og briljerer med uendelige referanser i bagasjen. Utstillingen tar for seg verk utlånt av private samlere samt et utvalg av museets faste samling. I to etasjer er gulv, vegger og tak dekket av blomstermønster med referanser til barokkbotanikk, bak glass viser ulike avdelinger perioder og stil for hver enkelt kunstner, filmskaper eller etnisk retning designeren lar seg henføre av, og via små skjermer innimellom klærne vises filmer av performancer, utsnitt av visninger og dokumentar. Alle kontrastene er smeltet sammen i de dunkelt belyste museumslokalene, det henger billedkunst bak kjoler, sko og dresser, og installasjoner av porselen eller digre krukker fra Kina dukker opp i et hjørne inne i de store monterne. Men til tross for mengden av inntrykk fungerer det som en sanselig helhet der det ikke lenger er noe skille mellom kunst og mote, design og kunst og stilhistorie.

Noten er sønn av to stykk tekstilarbeidere og ble av den grunn tidlig eksponert for mønstre og kvalitet. Han ville bli designer og studerte ved Academie of Fine Arts and Design i Antwerpen. Siden han ble uteksaminert i 1981, har han utviklet sitt merke. Hans første kolleksjon var for menn, og hans forkjærlighet for Østens mønster og teknikk kom til syne allerede her. Det er en leken, visuell karusell av stilsammensmeltinger som har blitt Notens signatur. Han har selv uttalt at han vil designe minner om reiser til India, Kina, Mexico og Afrika, og opplevelsen av hans klær skal være som å vandre rundt i et museum der det dukker opp påminnelser om historiske plagg og form. Noten har hele kolleksjoner basert på inspirasjon fra en kunstner, som Francis Bacon i kvinnekolleksjonen sommer/høst 09 og Elisabeth Peyton i kolleksjonen for menn samme år.

Det kan like godt være rødtonen i et Rothko-maleri, blåtonen fra en grotte på Capri eller vingeslagene fra en sårbar sommerfugl, som i verkene til Damien Hirst, som gjenspeiles i vakre klesdrakter. Materialene han bruker er alltid viktige, Noten lager gjerne en hel kolleksjon for menn av tekstil myntet på kvinner, som tynne blonder eller blomstret brokade, det er hans kløktige balanse som forhindrer at miksen fremstår som utkledningskostymer, som gjør ham til en virkelig bemerkelsesverdig designer. Noten lar seg inspirere i Paris og vi lar oss inspirere videre!

Utstillingen i Paris avsluttet i august, men se mer om Dries Van Noten på www.driesvannoten.be